Vasile Aioanei a strâns peste 1.000 de premii pentru pictură în ultimii 30 de ani, alături de elevii lui. A dovedit că şi copiii săraci şi, aparent, fără perspective, pot fi rafinaţi şi pot face performanţă.
Lucrările realizate de profesorul Vasile Aioanei și de elevii lui, în satul din inima Moldovei, au ajuns în China, Japonia, Germania, Italia
Cercul de pictură pe care îl conduce Vasile Aioanei dovedeşte că talentul există chiar şi într-un sat uitat de lume.
Dascălul din Buhalniţa, o localitate situată la aproape 80 de km de Iaşi, a înfiinţat cercul de pictură "Prietenii culorilor" în anul 1979.
Nu îşi imagina la acea vreme că picturile realizate acolo vor avea succes în toată lumea, voia doar să rupă monotonia satului, să arate copiilor că mai există şi altceva în afară de treburile gospodăreşti şi lipsurile materiale.
"Unii dintre şcolarii noştri nu ajunseseră nici până la Iaşi, nu făcuseră o călătorie cu trenul, nici măcar cu autobuzul. Am dus o elevă în Iaşi la un cenaclu, iar pentru asta a trebuit să împrumute nişte pantofiori de la o vecină şi toţi o invidiau că iese în lume", îşi aminteşte profesorul.
Între timp, lucrurile s-au schimbat. Elevii sunt tot săraci, însă Bucureştiul nu li se mai pare "capatul lumii", iar străinii nu mai sunt văzuţi că nişte extratereştri. Cei mai norocoşi au ieşit din sat şi nu doar ca să meargă până la Iaşi, ci în Germania, Franţa, Italia şi chiar Taiwan.
În 2000 şi 2008, 10 copii din Buhalniţa au fost premiaţi la concursul de pictură de acolo. Pentru asta, au mers personal să îşi ridice premiile, au fost cazaţi la un hotel de lux şi filmaţi de televiziuni locale.
"Este unul dintre cele mai renumite concursuri din lume alături de cel din Japonia. Nu pot să redau în cuvinte bucuria copiilor care s-au trezit într- o altă lume, atât de departe de casa lor", spune p