Filme în premieră, vedete autohtone şi internaţionale, cursuri cu trainerul starurilor de la Hollywood. Pentru toate, TIFF vă aşteaptă la Cluj-Napoca, între 1 şi 10 iunie, şi la Sibiu (13-17 iunie).
Organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc şi ajuns la a 11-a ediţie, TIFF este primul festival internaţional de lungmetraj din România. Dacă în primul an, 2002, se desfăşura doar la Cluj-Napoca, din 2007 s-a adăugat şi Sibiul, Capitală Culturală Europeană în acel an. De la un an la altul, ediţiile festivalului au fost mai spectaculoase. În 2010, de pildă, acesta a adunat, din 47 de ţări, peste 240 de filme care au fost proiectate pe 13 ecrane, în faţa a peste 55.000 de spectatori în cele zece zile de festival.
Pe parcursul celor zece ani de existenţă, pe covorul roşu al TIFF-ului au păşit monştri sacri ai cinematografiei mondiale, dintre care merită amintiţi Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Nicolas Roeg, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders. La TIFF au fost văzute, în premieră, cele mai importante producţii autohtone din ultimii ani. Este vorba despre filme de referinţă precum „Occident“ (Cristian Mungiu), „Moartea domnului Lăzărescu“ (Cristi Puiu), „A fost sau n-a fost“ (Corneliu Porumboiu), „California Dreamin’“ (nesfârşit) (Cristian Nemescu) şi pelicula lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile“, câştigătoarea Palme D‘Or în 2007 şi alte filme prezentate la Festivalul de la Cannes 2010: „Principii de viață“ (Constantin Popescu), Loverboy (Cătălin Mitulescu) ş.a.
Una dintre cele mai așteptate secțiuni ale TIFF-ului rămâne cea dedicată filmelor româneşti. Pe parcursul a trei zile, publicul va urmări 11 lungmetraje și 16 scurtmetraje, premiere sau producţii recente, dintr-o selecție realizată de directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov.
Comedia, la puter