Imaginea bancnotelor monedei unice europene, euro, a fost rezultatul unui concurs desfasurat in anii 1997 - 1998 si castigat de austriacul Robert Kalina. Lucrarea propusa de Kalina a fost aprobata de Consiliul Uniunii Europene Monetare, in 1998.
Robert Kalina, o persoana cu multa experienta si incaruntita de ani, a hotarat sa ilustreze cupiurile (hartiile) monedei euro nu cu obisnuitele chipuri princiare, regale sau imperiale, ci cu monumentele cele mai reprezentative ale culturii europene.
Pe partea din fata a bancnotelor, se pot vedea usi si ferestre, care simbolizeaza spiritul de deschidere si cooperare dintre tarile ce alcatuiesc Uniunea Europeana.
Pe reversul bancnotelor, se observa un pod, simbolul comunicarii libere intre oamenii Uniunii. Bancnota mai contine o mica harta a Europei, care completeaza ornamental cadrul geografic.
Poate unii s-au intrebat de ce cupiurile euro au dimensiuni diferite, in timp ce vechiul dolar ne obisnuise cu hartii de marimi egale. Trebuie sa intelegem lucrurile in timp. La data cand a aparut euro, societatea era preocupata sa acorde facilitati celor cu vederea slaba sau alte dizabilitati - ceea ce nu facea obiectul preocuparilor atunci cand aparea dolarul american.
Dimensiunile cupiurilor euro sunt astfel gandite, incat chiar si un nevazator sa-si dea seama de valoare, prin palpare.
Mai trebuie adaugat ca euro este una dintre monedele care prezinta cele mai multe elemente de siguranta din lume, concretizate atat prin structura materialului din care sunt execuate, cat si prin elemente matematice pentru identificarea autenticitatii, cu ajutorul softurilor.
Un amanunt pe care putina lume il stie: in timp ce bancnotele sunt realizate in intregime din materiale europene, materialele monedelor provin din Orientul Indepartat. De exemplu, cele din cupru su