Medicii recomandă ca 45% din alimentele pe care le consumăm să fie legume, însă în realitate procentul acestora este de doar 22%.
Nutriţioniştii din toată ţara, prezenţi sâmbătă la Cluj-Napoca la a doua Conferință Națională Sănătate prin Alimentație, au subliniat că doar prin educaţie, românii pot scăpa de obiceiurile alimentare nesănătoase.
A doua Conferință Națională Sănătate prin Alimentație a avut loc sâmbătă la Cluj-Napoca şi a reunit medici specialişti în nutriţie din toată ţara. Aceştia au atras atenţia că mare parte din populaţie are obiceiuri alimentare nesănătoase, ceea ce duce la boli precum obezitatea, iar această problemă poate fi rezolvată doar prin educaţie. „Alimentaţia dezechilibrată este o problemă majoră de sănătate datorită obiceiurilor şi tradiţiilor. Putem schimba acest lucru numai prin educaţie, încă de la grădiniţă şi şcoala primară”, a afirmat Anca Buzoianu, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iuliu Haţieganu Cluj.
Pentru educarea şi informarea populaţiei, UMF Cluj a lansat portalul www.anchetainfarfurie.ro, unde toţi cei interesaţi pot afla câte calorii au consumat într-o zi, de câte calorii au nevoie şi pot consulta o bază de dată de 6.000 de alimente.
Mariana Graur, şefa Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Iaşi a precizat că este foarte important pentru sănătate menţinerea unui echilibru alimentar care înseamnă să mănânci corect din punct de vedere caloric, să ai diversitate în alimente şi să nu sari mese. De asemenea, medicii recomandă ca 45% din alimentele pe care le consumăm să fie legume, însă, în realitate acestea nu depăşesc 13%.
Cristina Niţă, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice a declarat că este foarte important să fie realizate programe pentru prevenţie şi a dat ca exemplu situaţia din SUA unde s-a dovedit c