Investițiile în acțiuni sunt din ce în ce mai riscante, din cauza situației politice. Totuși, randamentele dividendelor pe 2011 depășesc profitul depozitelor sau al bondurilor guvernamentale.
Dacă am fi comparat, în urmă cu o lună, nivelul randamentelor dividendelor cu cel al depozitelor bancare și al obligațiunilor, ar fi fost simplu de stabilit în care dintre acestea merită să investești în perioada următoare. Câștigătoare ar fi fost, bineînțeles, acțiunile listate purtătoare de dividende. Acum însă, lucrurile s-au modificat destul de mult, iar alegerea instrumentului de economisire este mult mai complicată.
Piețele de capital au adus, în primul trimestru, câștiguri mult peste cele de pe piața monetară. În ciuda încetinirii creșterii economice sau a intrării în recesiune a unor state europene, cotațiile au urcat, dând posibilitatea unor profituri de până la 30% la finele trimestrului față de începutul anului. „Constatarea faptului că reacțiiile emoționale de anul trecut au depășit nivelul real al riscurilor a încărcat de optimism începutul acestui an“, arată Simion Tihon, broker la Prime Transaction.
„Adăugând câțiva factori catalizatori precum majorarea pragului de deținere la SIF-uri, contextul internațional, raportarea unor rezultate financiare semnificative etc., s-a ajuns la aprecieri ale indicilor de peste 35% (BET-FI) în primele două luni din an“, continuă acesta.
Dividende-record
Ratele de distribuire a dividendului de către companiile „tradiționale“ în acest domeniu, adică cele care oferă în fiecare an o parte din profit acționarilor, au crescut anul acesta, fiind dovedită astfel capacitatea acționarilor de a cere o parte mai mare din câștiguri. Așa s-a ajuns la o rată de distribuire de 90% în cazul SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia și SIF Oltenia și de 80% pentru celelalte două.
Randamentul dividendelor raportat la co