Regizorul Cristian Mungiu se întoarce la Cannes cu lungmetrajul „După dealuri", la cinci ani după Palme d'Or-ul obţinut cu drama „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile". Filmul românesc a avut proiecţia oficială aseară, iar după ce a fost vizionat de presă laudele nu au întârziat să apară.
Regizorul declara într-un interviu acordat „The Hollywood Reporter" înainte de proiecţia oficială că ar fi frumos să obţină din nou râvnitul trofeu, însă este puţin probabil. În ciuda aşteptărilor sale, atât jurnaliştilor cât şi criticilor care au văzut filmul le-a făcut deja o impresie excelentă.
„Operă magistrală, superb filmat", scriu criticii care consideră că pelicula ar trebui să ia măcar un premiu pentru regie.
Înainte de seara cea mare, regizorul Cristian Mungiu recunoştea că are emoţii. „Am emotii, sigur că am emoţii pentru că întotdeauna e vorba de o chestiune tehnică, sper să se vadă bine, să se audă. Şi apoi e o încărcătură destul de mare că te afli în competiţie la Cannes, înseamnă să fii în centrul atenţiei. Toată lumea se uită, toată lumea aşteaptă. Pentru mine e şi o încărcătură specială pentru că toată lumea va compara filmul acesta cu cel dinainte pentru care am primit Palme d'Or-ul şi nu e simplu. Dar îmi pare bine că am reuşit să intru cu un alt film în competiţie", a declarat acesta.
Povestea din „După Dealuri" este inspirată din cartea „Spovedanie la Tanacu" a scriitoarei Tatiana Niculescu Bran.
„Mă aştept ca în Occident latura religioasă a filmului să fie privită complet altfel decât acasa. Inevitabil e o diferenţă culturală foarte mare, dar cel mai mult m-ar interesa să ştiu că acasă, în România, va exista o opinie şi că cei care văd filmul vor avea o părere personală, critică", a mai spus Mungiu.
Pe de altă parte, au existat şi nemulţumiţi. Un critic de film american a spus că mesajul filmului este „lăsați lesbienele să fie lesbie