Ploaia nu i-a împiedicat nici în acest an pe bucureşteni să iasă din casă şi să se înghesuie în faţa instituţiilor culturale înscrise în circuitul "Noaptea Muzeelor", eveniment aflat la a opta ediţie.
Sâmbătă, până la ora 23.00, conform organizatorilor şi forţelor de ordine, câteva zeci de mii de oameni trecuseră pragul celor mai mari muzee ale Capitalei. Spre ora 21.00, coada din faţa Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" se întindea pe aproape o sută de metri. Familii cu copii mici, găşti de adolescenţi care se grăbesc să dea check-in de pe iPhone, bătrâni cu umbrele negre şi, răzleţ, străini gălăgioşi, stau toţi lipiţi, umăr la umăr, în mulţimea care freamătă de nerăbdare.
Joseph şi prietenii lui stau la coadă încă de la ora 20.00. Au venit în România printr-un program de schimb cultural studenţesc şi abia aşteaptă să treacă pragul muzeului. "Am vizitat deja şase sau şapte muzee, săptămâna trecută. Ne-au plăcut foarte mult şi ne-am gândit să folosim prilejul ăsta ca să mai vizităm câteva. Am vrea să le vedem pe toate, înainte să plecăm. Condiţia ar fi să se termine coada de-aici în secolul ăsta", râde Joseph. Blassie, prietena lui Joseph, este cea care a convins grupul de englezi să aleagă să vină în România.
"Am mai fost aici, acum doi ani. Mi-am dorit să revin de cum am plecat. Ei nu au fost încrezători la început (arată spre grup, n.r.), credeau că vreau să îi duc într-o ţară din lumea a treia, în care hoţii de buzunare şi răufăcătorii pândesc la fiecare colţ de stradă. Aveţi o ţară cool, ar trebui s-o promovaţi mai mult. Şi ţara, şi porumbul fiert!", râde Blassie.
Mai în spate, pe trotuar, Costel şi Cristina vând porumb fiert. Nu sunt siguri care e legătura dintre porumbul fiert şi muzee, dar au "aprobare": "Noi suntem legali aicea". Nu plănuiesc să treacă pragul muzeului prea curând, dar speră să nu gândească la