Noul ministru al justiţiei Titus Corlăţean va afla luni, la Bruxelles, care sunt şansele unui raport pozitiv pe justiţie la începutul acestei veri, sub Mecanismul pentru Cooperare şi Verficare (MCV) în justiţie, rezultat de care, teoretic şi oficial, depinde şi aderarea parţială a României la Schengen în septembrie.
Corlăţean se întâlneşte luni dimineaţă cu Viviane Reding, vice-preşedinte al Comisiei Europene, Comisar european pentru justiţie, drepturi fundamentale si cetăţenie, cu Catherine Day, secretar General al Comisiei Europene şi cu Stefano Manservisi, director general DG Afaceri Interne.
Scopul vizitei: prezentarea priorităţilor Guvernului României cu relevanţă pentru MCV, precum şi prezentarea ultimelor progrese înregistrate în domeniul justiţiei. Departamentele subordonate Secretarului General cele sunt responsabile cu întocmirea rapoartelor Comisiei Europene pentru România şi Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum şi de dialogul cu autorităţile române pe această temă.
Autorităţile de la Bruxelles au aflat şi pe 8 martie priorităţile pe justiţie ale Guvernului MRU al României, atunci când ministrul de externe în cabinetului Ungureanu, Cristian Diaconescu, a fost şi el la Catherine Day. A ieşit avansând speranţa "încetării MCV" nuanţată cu varianta înlocuirii acestui mecanism „cu o altă formulă" „Pe actualul sistem, am suficiente argumente să cred destul de serios că, într-adevăr, va fi ultimul raport pe actualul MCV", a declarat Diaconescu. El a vorbit însă de un alt „viitor proiect" aflat în acest moment în stadiul de discuţii şi care ar putea înlocui MCV-ul, dar care să se refere strict la garanţia că reformele în justiţie ale României au un caracter „ireversibil", dar care să nu mai poată fi folosit ca „instrument politic în alte domenii".
Încetarea MCV? Prematur să vorbim despre asta! Barroso, martie 2