Aparent inofensive şi extrem de utile, vitaminele trebuie utilizate raţional, mai ales în cazul copiilor. Medicii avertizează că administrarea de vitamine fără prescripţie medicală poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii.
De cele mai multe ori, atunci când copilul nu are poftă de mâncare, se simte obosit sau se recuperează după o perioadă în care a fost bolnav, părinţii îi dau vitamine sau suplimente alimentare ca să îşi recapete energia. Ei aleg, de obicei, vitaminele A, D, C, despre care ar fi auzit că sunt bune şi cred că, deşi poate nu sunt constant eficiente, nici rău nu pot face.
,,Conform ultimului studiu privind automedicaţia în cazul copiilor, dintre toate categoriile de medicamente pe care părinţii le administrează copiilor fără recomandarea medicului, 61% sunt vitamine sau suplimente alimentare. Este un procent îngrijorător, pentru că, deşi pot fi uşor cumpărate din magazinele naturiste sau din farmacii, fără prescripţie medicală, acestea pot fi dăunătoare în aceeaşi măsura în care pot fi benefice. Vitaminele şi suplimentele trebuie considerate medicamente, de aceea recomandăm părinţilor să ia legătura cu pediatrul înainte de a le administra celui mic", a declarat Cristian Luţan, Director Executiv Adjunct Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Afla care sunt cele mai frecvente bolile pe care părinţii le tratează fără a cere sfatul unui specialist
Riscurile automedicaţiei
Vitaminele şi suplimentele alimentare sunt disponibile pe piaţă în diferite forme, în diferite concentraţii, sunt de calitate diferită şi au şi preţurile foarte diferite. Eticheta nu este nici ea de mare ajutor, de aceea, singurul criteriu de care părinţii trebuie să ţină cont este sfatul medicului pediatru. Administrarea de vitamine fără prescripţie medicală poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii copiilor. @