"După dealuri", noul film al lui Cristian Mungiu, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, pe 19 mai, a fost întâmpinat de critici atât cu aplauze, cât şi cu dezaprobări, însă regizorul spune că vrea ca pelicula să-i provoace pe oameni să aibă o opinie, mai degrabă decât să placă.
Filmul "După dealuri" este scris şi regizat de Cristian Mungiu şi inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran. Imaginea este semnată de Oleg Mutu, rolurile principale fiind interpretate de două actriţe ieşence debutante în film, Cosmina Stratan (Voichiţa) şi Cristina Flutur (Alina), secondate de Valeriu Andriuţă (părintele) şi Dana Tapalagă (maica stareţă).
Filmul spune povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.
AFP scrie că Mungiu - întors pe Croazetă la cinci ani de la trofeul Palme d'Or obţinut pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" -, a făcut apel la toleranţa criticilor în ceea ce priveşte cel mai recent lungmetraj al său, "După dealuri", întâmpinat de presa de specialitate atât cu aplauze, cât şi cu dezaprobări.
AFP mai scrie că Mungiu, care "a uimit" lumea cinematografiei când a obţinut trofeul Palme d'Or pentru drama terifiantă despre avorturile în perioada comunistă "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", se întoarce cu o poveste adevărată despre o exorcizare mortală. "Îndelung aşteptatul film 'După dealuri", ca şi mult iubitul său predecesor, prezintă prietenia intimă