Contractele bilaterale cu Hidroelectrica trec pe piaţa concurenţială, dar tarifele se calculează după o formulă ţinută la secret.
Singura noutate intervenită după negocieri care au durat mai bine de o săptămână cu „băieţii deştepţi" constă în schimbarea preţului fix la energie, pe baza căruia s-a operat în ultimii ani, cu o formulă flexibilă, legată de evoluţiile pieţei concurenţiale.
Dar nu putem şti dacă această nouă formulă îi avantajează sau nu pe „băieţi" ori pe ceilalţi participanţi la această piaţă, pentru că metoda de calcul rămâne secretă chiar şi după o conferinţă de presă pe această temă, susţinută de oficialii Ministerului Economiei.
Ei au comunicat presei doar faptul că acele contracte au fost trecute pe piaţa concurenţială, eliminându-se tarifele fixe.
„În primele zece zile de mandat am reuşit ceea ce alţii nu au reuşit în zece ani: avem un preţ la nivelul pieţei concurenţiale, ajustat printr-un mecanism de corecţie", a afirmat ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, în conferinţa de presă.
El a adăugat că nu prezintă deocamdată alte detalii, pentru că negocierile sunt încă în derulare, menţionând că interesul Ministerului Economiei este să transfere toată energia tranzacţionată prin aceste contracte directe pe piaţa concurenţială, unde preţurile sunt mult mai mici.
Beneficiarii contractelor directe sunt companiile Alro Slatina, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România şi Electrica.
Lucian Isar, ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, a explicat şi el că formula de calcul rămâne „deocamdată secretă", dar a precizat că vor exista alte măsuri prin care administrarea companiilor de stat va fi eficientizată. În primul rând, lista de companii publice la care vor fi instalaţi manageri privaţi se extinde.
„Avem încă mul