A fost odată, ca niciodată... A fost odată un om iubitor de frumos, un om care ştia să asculte glasul pământului. Iar acest om, pe numele său Constantin (Costan) Dipşe, avea harul de a oglindi frumuseţea satului tradiţional, cu tot ce cuprinde el, de la răsărit până la apus: graba ţăranilor de a ajunge la lucrul câmpului, bucuria mieilor care zburdă nestingheriţi şi pasc iarba crudă, atenţia copiilor care învaţă a îngâna câte un cântecel şi, peste toate acestea, imaginea legendară a cavalerului trac, nelipsit în poveştile bătrânilor. Universul conturat de Constantin Dipşe este excepţional: portul tradiţional, redat în splendoarea lui, îţi dezvăluie din tainele Maramureşului Voievodal. Nimic nu a scăpat din vedere, pictorul structurând totul după buna rânduială a satului, având aproape biserica şi icoana Maicii Domnului care poartă straie româneşti, cu aceleaşi motive specifice Maramureşului, frumuseţea lucrărilor sale răscolind cele mai profunde sentimente.
Născut la Şurdeşti, Maramureş, în septembrie 1917, pictorul Constantin Dipşe a zugrăvit în nuanţe vii frumuseţea satelor şi a oamenilor simpli de pe plaiurile copilăriei, şi nu numai. O expoziţie retrospectivă este găzduită de Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" până la 27 mai, iar titlul acesteia: "Atelier: Privelişti" nu este unul întâmplător, ci o rememorare a vieţii pictorului şi, totodată, o celebrare a complexei sale opere artistice.
Sub ferestrele luminoase sălii "Gheorghe Focşa" au fost reconstituite cadrul şi atmosfera de creaţie a atelierului pictorului, fiind expuse multe dintre picturile sale reprezentative, precum şi desene, ilustraţii şi reproduceri după lucrări de artă monumentală realizate de acesta.
Constantin Dipşe a îndrăgit nespus frumosul sat al copilăriei unde tatăl său, Onuţu Dipşe, era primar, dar nu unul oarecare, ci om respectat care a construit a