Sârbii s-au prezentat, ieri, la urne pentru a decide care dintre cei doi oameni politici sunt capabili să scoată ţara din marasmul economic: proeuropeanul Boris Tadici sau populistul Tomislav Nicolici.
Proeuropean fervent, Tadici, în vârstă de 54 de ani - care a condus Serbia, izolată politic şi economic în anii 1990 până pe pragul UE -, a calificat votul de ieri drept „un referendum pentru Uniunea Europeană".
Aflat la putere de opt ani, Tadici şi-a consolidat şansele pentru al treilea şi ultim mandat prezidenţial de cinci ani după ce a primit sprijinul socialiştilor, a treia forţă politică potrivit rezultatului legislativelor de la 6 mai.
Nikolici, în vârstă de 60 de ani, un populist reconvertit în proeuropean, a mizat în special pe nemulţumirea tot mai mare a populaţiei din cauza gravei situaţii economice din Serbia.
Conform informaţiilor de la observatorii CeSID, impresia generală este că scrutinul s-a desfăşurat într-o atmosferă calmă şi fără nereguli majore.
Noul preşedinte al Serbiei se va confrunta cu necesitatea implementării unor reforme „deloc populare" pentru a reda ţării stabilitate economică, ţinând cont că rata şomajului este de 24%.
După încheierea celui de-al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor, în Serbia se va încheia procesul alegerilor generale, urmând ca până la data de 9 iunie să fie constituit noul parlament, iar cel mult până la data de 5 septembrie să fie format şi noul guvern de la Belgrad.