Un criminal în serie urmăreşte suburbiile bogate ale Atenei şi îşi alege victimele după anumite criterii.
Sunt toţi greci bogaţi care nu şi-au plătit taxele, iar cadavrele lor au fost lăsate printre ruinele vechiului oraş, morţi prin otrăvire cu cucută, cu referire la execuţia lui Socrate.
Grecia trece prin multe acum, inclusiv printr-un val impresionant de crime, dar această oroare este în mare parte o ficţiune. Este intriga ultimului bestseller al lui Petros Markaris, care a combinat rolurile de scriitor de thriller şi comentator social în Grecia atât de bine încât a ajuns una dintre cele mai citate voci în privinţa crizei.
Crimele din noua carte a lui Markaris, „I Pairaiosi", sau „Înţelegerea", rezonează puternic cu poziţia multor cititori furioşi pe elitele ţării, care nu îşi plătesc taxele, a căror iresponsabilitate a ajutat la aducerea Greciei în genunchi.
O parte dintre cititori, precum eroul-narator, inspectorul Costas Haritos, sunt dezgustaţi, iar alţii au o admiraţie ascunsă pentru ucigaş, care îşi spune Colectorul Naţional de Taxe, şi care cere bani nu pentru sine, ci pentru fondurile naţionale. Atât de mare era simpatia publicului pentru criminal încât Markaris a găsit prudent să noteze pe coperta din spate: „Atenţie: Acest roman nu trebuie imitat".
Născut în Istanbul, cu un părinte grec şi unul armean, Markaris s-a stabilit în Atena când avea 30 de ani şi încă vede problemele inerente ale Greciei cu ochii unui străin. „Acesta este un sistem care a fost construit pentru a trăi clipa, de la începutul secolului, şi s-a accelerat în ultimii 30 de ani", spune autorul.
Sistemul în chestiune este numit în general clientelar. Implică elita grecească - proprietarii de nave, medicii, avocaţii şi jurnaliştii de top - ce finanţează principalele două partide şi primesc slujbe importante în administraţie pentru fiii şi fiicele