In ultimii ani, multi oameni au inceput sa capete un fel de fobie fata de alimentele cu grasimi, folosindu-le aproape exclusiv pe cele cu zero grasimi sau cu un continut redus.
Expertul britanic in nutritie Zoe Harcombe crede insa ca oamenii au nevoie de mai multa grasime, inclusiv din cea saturata, cata vreme este luata din lactate si din carne proaspata, nu din junk food.
Untul, laptele integral si carnea rosie sunt alimente care au valori nutritionale ridicate, astfel ca ar trebui sa nu fie evitate, potrivit Daily Mail, desigur, cu exceptia cazurilor in care un medic recomanda acest lucru.
Grasimea ajuta organismul sa absoarba vitamine
Toate alimentele care contin grasime au in compozitie toate cele trei tipuri de grasime - saturata, mononesaturata si polinesaturata -, doar ca in proportii diferite, conform sursei citate. Ele nu pot fi separate, astfel ca un aliment bogat in grasime saturata contine cantitati si din celelalte doua tipuri.
Grasimea pe care o mancam este digerata si apoi ajunge in fluxul sangvin, unde transporta vitaminele solubile in grasime - A, D, E si K - in intregul corp.
Legume ca spanac, morcovi si varza kale contin vitamina A sub forma de betacaroten, insa, fara ceva grasime care sa ajute la digerarea lor, s-ar putea sa nu fie absorbite cum trebuie, astfel ca putin unt consumat cu acestea ajuta.
Laptele cu continut integral de grasime contine toate cele patru vitamine solubile in grasime. Daca este indepartata grasimea din el atunci este afectat si sistemul de "livrare" al acestor vitamine, nutritionistul fiind de parere ca trecerea la versiuni degresate ale unor produse lactate naturale - branza cu putina grasime, iaurturi degresate si altele - este unul dintre motivele pentru care se inregistreaza multe cazuri de carente de vitamina A.
Potrivit u