L-am intalnit pe printul Dimitrie Sturdza in sala de conferinte a unui hotel de trei stele din Brasov. Venise intr-un SUV negru, solid, parca blindat, cu numere de Elvetia. Purta un elegant costum bej si "pantofi fara sirete", dupa cum i-a prezentat, mandru, celor cateva zeci de doamne chemate la intrunire. Doamnele erau consiliere in exercitiu sau in devenire, pentru firma sa elvetiana, Deesse si "fiica" sa romaneasca, Capra Nera. Un fost tenisman de performanta. Un domn galant si neobosit businessman, preocupat de calitatea vietii clientelor sale. Unul dintre cei mai bogati romani, a carui avere pare a spori mereu, prin afaceri si retrocedari profitabile. Acesta e printul Sturdza, al carui trecut se identifica cu istoria zbuciumata a Moldovei. "Moldova mea" ii spune, alintand-o ca strabunul sau domnitor.
Ionita (1822-1828) si Mihail (1834-1849) Sturdza au domnit in Moldova, ducand la varf ambitiile de putere ale vechii familii nobiliare, atestate documentar inca din secolul al XV- lea. Dimitrie Sturdza se trage din ramura familiei care il are ca precursor pe Ioan Sturdza, stramosul domnitorului Mihail. Sturdzestii au fost si demnitari in guvernele Romaniei. Familia a dat un ministru de interne (Vasile Sturdza, care a fost si presedinte al Consiliului din Moldova, in 1859), un prim-ministru (Dimitrie Alexandru Sturdza, intre 1901 si 1906) si un ministru de externe (Mihail Sturdza, intre anii 1940-1941).
Printul Dimitrie Sturdza dand autografe la Brasov Foto: Hotnews
Gheorghe Sturdza, tatal lui Dimitrie Sturdza, a plecat din Romania in 1948. Pe atunci, Dimitrie avea 10 ani. Nascut la Iasi, la 12 octombrie 1938, el a fost botezat de regina Elena si de fiul acesteia, Mihai. Scoala primara a facut-o la Bucuresti, insa dupa abdicarea Regelui, familia sa a parasit tara, stabilindu-se in Norvegia, apoi in Elvetia. Despre aceste vremuri, Dimitrie St