Angajaţii români sunt ghidaţi, zi de zi, de principiul „merge şi aşa“, acesta fiind principalul semn că o companie este „nesănătoasă“.
Un sondaj publicat de MyJob a scos la iveală faptul că, din punctul de vedere al angajaţilor, neperformanţa acceptată, denumită şi „cultura lui merge şi aşa", este principalul semn al unei organizaţii nesănătoase.
Potrivit datelor care reies din studiu, peste 33% din respondenţi sunt de această părere, în timp de 30,3% din persoanele intervievate afirmă că rolurile şi responsabilităţile neclare ale angajaţilor sunt un semnal important de „boală" în organizaţie.
„Este foarte important ca rolurile şi responsabilităţile angajaţilor să fie aliniate la strategia şi obiectivele de business ale organizaţiei. Stabilirea unor criterii clare de evaluare a performanţelor este astfel obligatorie, pentru succesul pe termen lung al organizaţiei, dar şi al angajatului", spune Monica Dona, reprezentant al companiei de consultanţă în resurse umane, Lugera & Makler.
Companiile îşi doresc oameni implicaţi
Din punct de vedere al companiilor, reprezentanţii acestora afirmă, în proporţie de 27,5%, că principiul „merge şi aşa" este nesănătos pentru angajator, iar responsabilităţile şi rolurile neclare ale salariaţilor afectează organizaţiile. Studiul arată că, din acest punct de vedere, angajaţii şi angajatorii gândesc la fel.
Acesta este unul dintre motivele pentru care feedback-ul este necesar într-o companie. Potrivit sondajului, 14,5% din angajaţi se plâng de lipsa acestuia din partea conducerii, ceea ce înseamnă că salariaţii ar dori să primească mereu semnale din partea conducerii referitoare la munca pe care ei o depun.
Experţii în comunicare susţin că, din păcate, feedback-ul poate fi privit atât ca un factor pozitiv, cât şi ca unul negativ. „Atat timp cât intenţia lui este pozitivă, trebuie oferit, deo