Prima confirmare a faptului că oficialii europeni iau în calcul cele mai negre scenarii referitoare la ieşirea Greciei din zona euro au ieşit la iveală, vineri, odată cu declaraţia comisarului european pentru comerţ, Karel de Gucht, potrivit căruia atât Comisia Europeană (CE), cât şi Banca Centrală Europeană (BCE) lucrează la astfel de scenarii.
“Acum un an şi jumătate, ar fi existat pericolul unui efect de domino. Astăzi însă există atât în cadrul BCE cât şi la CE servicii care lucrează la scenarii de urgenţă, în caz că Grecia nu va reuşi să rămână în zona euro”, a declarat comisarul european pentru Comerţ pentru ziarul belgian Der Standaard, preluat de Reuters. Aceasta este prima declaraţie oficială din care reiese faptul că oficialii europeni iau în calcul ieşirea Greciei din zona euro. Fiind însă un punct foarte sensibil pentru pieţele financiare, vicepreşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, a contrazis declaraţiilor lui Karel de Gucht.
"Karel De Gucht este responsabil cu comerţul. Eu sunt responsabil pentru afaceri economice şi monetare şi în relăţiile cu Banca Centrala Europeană. Nu lucrăm la un scenariu privind ieşirea Greciei. Lucrăm pe bazele unui scenariu de menţinere a Greciei. Nu comentăm chestiuni speculative", a spus Olli Rehn, într-o precizare transmisa de Comisia Europeană.
Citeşte şi: România va rezista unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro
La scenarii privind ieşirea Greciei din zona euro au lucrat şi experţii germani încă din toamna anului trecut. Ministrul german de finanţe a declarat atunci că a cerut specialiştilor şi cadrul instituţiei pe care o conduce să pregătească scenariile referitoare la o posibilă revenire a Greciei la drahmă.
Merkel se răzgândeşte: grecii să decidă prin referendum
Nici cancelarul german, Angela Merkel, nu mai este o adeptă clară a rămân