Sursa foto: Captura DigiSportCFR Cluj a castigat, pentru a treia oara in ultimii cinci ani, campionatul Romaniei la fotbal. Motiv de mandrie si castig de imagine pentru orasul din Ardeal. Va aduce insa aceasta reusita si beneficii in plan financiar?
Sportul este business-ul unde competitorii sunt mai aproape ca nicaieri unul de altul si isi masoara fortele in mod direct. Iar la ligile superioare, in vazul lumii si al camerelor tv.
Exista si aici un grad mare de hazard, truc, troc si alte coordonate care influenteaza, mai mult sau mai putin subiectiv, rezultatul de pe teren. Dar la final, fiecare spectator, telespectator, specialist, ne-specialist, om dinauntrul sau din afara fenomenului, poate sa isi dea cu parerea despre ce s-a intamplat. Pentru ca lupta e cu public.
Ce reprezinta performanta lui CFR Cluj, din punct de vedere business? In urma cu un an, Arpad Paszkany, proprietarul clubului, declara ca bugetul pentru campionatul 2011-2012 e practic "nelimitat", dupa ce in sezonul anterior se cifrase la 15 milioane de euro.
Arpad Paszkany
"Teoretic, e fara limita. Practic, depinde de rezultatele din prima parte", a spus atunci Paszkany, pentru StiriDeCluj.ro.
El a adaugat ca "bugetul e asigurat, la fel ca si anul trecut, de mine si Energobit, adica actionarii clubului. Sponsorizarile sunt nesemnificative".
De unde vin banii
Care ar putea fi castigul realizat de pe urma acestei investitii? "Titlu de 30 milioane de euro pentru CFR", titreaza cotidianul de specialitate Prosport.
18,5 milioane de euro ar urma sa provina din calificarea in Liga Campionilor. Atat a incasat clubul in editia 2010-2011). Dar pentru asta, trebuie trecute doua tururi preliminare, dupa cum anunta celalalt ziar de profil, Gazeta Sporturilor.
O suma de 5 milioane de euro ar putea fi incasata din