Un om care a frustrat conducerea Directiei Generale a Securitatii pentru mai mult de un deceniu, colonelul Gheorghe Arsenescu, a pus temelia mai multor miscari de rezistenta, cea mai celebra dintre ele, Haiducii Muscelului, fiind si cea care devine o adevarata obsesie pentru comandantii serviciului de informatii.
Urmarit fara intrerupere, a reusit sa ramana in libertate ani buni, ajungand un simbol al luptei si al sperantei pentru oamenii din imprejurimile Muntilor Fagaras.
Un cosmar al Securitatii: Paunasul codrilor din Muscel (I) - Documentar
In casa invatatorului Ion Arnautoiu, tatal lui Toma, au loc mai multe intalniri secrete intre colonelul Gheorghe Arsenescu, fratii Toma si Petre Arnautoiu, Constantin, Titu si Maria Jubleanu, Chirca Ion, Milea Benone, Marinescu Ion si Alexandru, Mamaliga Gheorghe, Plop Maria, Cornel si Ion Dragoi.
Astfel se pun bazele noii miscari de rezistenta Haiducii Muscelului, avand cartierul general stabilit in Rucar. Stiind prea bine ca Muntii Fagarasului devenisera un focar al luptei anticomuniste, Directia Generala a impanzit intreaga regiune cu propriile trupe si a trecut la represalii.
Informatorii si tradatorii Securitatii
Multi oameni se dovedesc tradatori, luptatorii anticomunisti fiind de-a dreptul decimati. Nici gruparea din Nucsoara nu scapa de aceasta molima, pe 19 iulie 1949, Gheorghe Arsenescu, Petre si Toma Arnautoiu, Milea Benone si Chirca Ion fiind incoltiti in casa invatatorului Arnautoiu.
In timp ce soldatii inconjurau casa, doi plutonieri, Lungu Florea si Apavaloaiei Constantin, au dat buzna pe usa din spate. Arsenescu s-a pus reazam la usa, dar nu a putut sa ii tina prea mult timp. S-a dat in laturi, in momentul deschiderii usii cei doi plutonieri prabusindu-se in rafalele de gloante trase de partizanii dinauntru.
Arsenescu