Plimbările la ore nepotrivite, dar mai ales expunerea la poluarea din casă pot favoriza apariţia crizelor alergice.
În timpul primăverii, perioadele ploioase sunt favorabile alergicilor, deoarece are loc o reducere substanţială a cantităţii de polenuri, afirmă medicii alergologi. Însă, trecând peste astfel de excepţii, fiind în plin sezon al alergiilor, astmul şi rinita alergică trebuie atent controlate.
Doar astfel poate fi evitată exacerbarea simptomelor (strănut, nas înfundat, lăcrimare, senzaţie de corp străin în ochi) şi apariţia eventualelor complicaţii (de exemplu, rinita creşte riscul de sinuzită şi de otită şi chiar de astm bronşic).
„Fără să am la îndemână date epidemiologice exacte, cred că numărul pacienţilor cu alergie la polenurile de primăvară este ceva mai mare comparativ cu cel al alergicilor în alte sezoane. Polenurile provenite de la graminee (specifice lunilor mai-iunie-iulie) şi de la alte ierburi sunt mai frecvent implicate în sensibilizări", explică medicul primar alergolog Camelia Berghea de la Spitalul „Obregia" din Bucureşti.
Filtrele necurăţate,un focar de polen
În spaţiile în care există aparate de aer condiţionat, curăţarea filtrelor de polen se va realiza la intervale regulate de timp. Ba, mai mult, ele ar trebui schimbate de două ori pe an, recomandă medicii.
În caz contrar, diferiţii alergeni colectaţi de filtrele aparatelor de răcire pot determina o exacerbare a rinitelor alergice şi a crizelor de astm. De asemenea, această regulă este valabilă şi pentru filtrele de polen cu care sunt dotate autoturismele.
Deodorantele pot exacerba simptomele
În cazul folosirii deodorantelor sub formă de spray, medicii recomandă prudenţă şi, mai ales, evitarea folosirii lor în spaţii închise. În cazul astmaticilor, de exemplu, substanţele pulverizate pot favoriza, în timp, apariţia unei crize. @N_