Reuniunea G8 de la Camp David a fost transformată într-un veritabil „summit al crizei euro“
În urmă cu un secol, o discuţie la modă în cancelariile occidentale şi mass media europeană era despre o putere numită „bolnavul Europei". Pe umerii acelui „bolnav al Europei" au fost puse toate năpăstuirile care se abăteau asupra continentului (a se citi Vestului), cauzele războaielor şi imperfecţiunile aranjamentelor de pace. Ca să dispară acea sintagmă, a fost considerată necesară o completă restructurare geopolitică şi geostrategică a zonei.
„G zero"
Zilele trecute, dincolo de Atlantic, liderii G8 s-au întrunit pentru a sugera noi planuri de dezvoltare a economiei globale. Principalele puteri economice ale Planetei au considerat că o temă de maximă importanţă pentru obiectivul lor era situaţia critică a Europei şi îndeosebi a zonei euro.
De altminteri, din 2009 încoace, aproape toate reuniunile G20 şi G8 au înscris pe agenda preocupărilor majore chestiunea europeană. Ne amintim cu toţii că, în 2009, erau voci care întrebau dacă soluţia transferării cauzelor reale ale crizei în datoria suverană va putea fi gestionată de liderii statelor europene şi ai instituţiilor financiare internaţionale.
Privind pozele liderilor europeni participanţi la întrunirile G8 şi G20, vedem că astăzi fotografia de grup cuprinde figuri noi, dar problemele au rămas, aşa că nu e de mirare că un comentator zicea că formula summit-urilor „G" ar putea fi numită „G-0" (G zero). Ceea ce spune mult despre calitatea leadership-ului contemporan!
Liderii crizei europene
Există, totuşi, o marjă de interes major pentru europeni, în special, şi pentru economia globală, prin înscrierea temei „crizei europene" pe agenda recentului G8. Acum se gândeşte la un plan care să includă creşterea, stabilitatea şi consolidarea fiscală într-un pachet cuprinzător de măsuri.
Lid