Exista cazuri cand unei persoane, careia i-a venit rau pe strada, nici macar un cadru medical nu-i poate veni in imediat ajutor, din lipsa de diagnostic.
Pe de alta parte, suferinzii de boli cronice sunt deja demult diagnosticati, dar detaliile nu apar, decat pe fisa de la clinica, Infoniac.
In crizele majore, intarzierea poate fi fatala
Este clasic cazul diabeticilor insulino-dependenti, care pot lesina in public din cauza unei crize de hipoglicemie, usor de rezolvat daca stii care este cauza. Chiar si un medic, daca este de fata si n-are la el glucometrul, este pus in imposibilitate de a actiona rapid.
Intr-un cuvant, persoanele cu boli cronice ar trebui sa poata fi identificate, pentru o eventuala interventie imediata, daca este cazul.
Pentru asemenea situatii, doctorul Saleh Aidouqi, de la Michigan State University, SUA, a propus folosirea tatuajelor, cu care sa fie marcate acele persoane suferinde care, in cazul unei crize majore, necesita o anumita interventie imediata.
In cazul diabeticilor dependenti de insulina, despre care vorbeam mai sus, ei au adesea asupra lor o seringa, cu preparatul care restabileste nivelul zaharului din corp. Specialistul in ingrijirea caruia se afla nu scapa din vedere sa-i recomande preparatul, daca stie ca exista acest risc.
In cazul crizei severe de hipoglicemie, care a dus la inconstienta, orice persoana, chiar si fara pregatire medicala, ii poate aplica injectia. Acul este minuscul si se poate injecta in orice parte a corpului, la nevoie, chiar prin camasa sau haina, daca acestea nu sunt prea groase (acul are 8 mm lungime).
O astfel de procedura simpla poate salva un om de la moarte, cu o singura conditie: sa-i stii diagnosticul.
Bineinteles, acesta este numai un exemplu. Scopul tatuajului medical - spune dr. Saleh Aidouqi