Relaţia României cu SUA se bazează pe parteneriatul strategic, care nu se rezumă doar la componenta militară legată de participarea soldaţilor români în teatrele externe cum ar fi Afganistan şi Irak, a declarat ieri seara, la Chicago, preşedintele Traian Băsescu. Sursa: AGERPRES
"În ceea ce priveşte relaţiile cu SUA, ţara în care dumneavoastră munciţi şi trăiţi, este o relaţie pe care eu am mizat. Dincolo de apartenenţa noastră la UE, pentru securitatea României am considerat că Parteneriatul Strategic cu SUA este unul de esenţă şi pentru prima dată în istorie poate da României siguranţa de a se dezvolta în libertate. Miezul securităţii noastre este, dincolo de instituţiile statului român, parteneriatul cu SUA. Un parteneriat strategic pe care l-am agreat cu preşedintele Obama chiar anul trecut. Un parteneriat care nu vizează numai securitatea României, ci şi educaţia, cultura şi mai ales transferul de tehnologie, nu numai tehnologie militară, dar şi tehnologie industrială", a spus Băsescu, conform mediafax.ro, într-o întâlnire cu românii din Statele Unite.
El a evidenţiat că parteneriatul cu SUA este de "cursă lungă", documentul agreat în acest sens anul trecut cu preşedintele Barack Obama numindu-se "Parteneriat pentru Secolul XXI".
"Nu ne-a legat doar Afganistanul, nu ne leagă doar Balcanii de Vest, cu Bosnia Herţegovina, cu Kosovo, nu ne-a legat doar Irakul ci ne leagă un parteneriat pe termen lung. Mâine, parteneriatul nostru strategic pe probleme de securitate va fi consfinţit şi la nivel NATO. Pentru prima dată în istoria sa, România va fi apărată şi de orice atac cu rachete. Deci, ceea ce construim împreună este temeinic", a afirmat Băsescu.
Preşedintele a arătat că, după încheierea acestui parteneriat cu preşedintele Obama, în România au venit companii mari americane ca Exxon sau Chevron, iar din iunie Ford va produce în ţara