Liderii țărilor G8 au îndemnat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, să sprijine creșterea anemică a economiei zonei euro, însă concluziile summitului G8 care a avut loc sâmbăta și duminica trecută nu o obligă pe cancelarul german la o schimbare de curs.
În cadrul unui comunicat publicat la sfârșitul întrevederii găzduite de Barak Obama, președintele Statelor Unite, la Camp David, liderii principalelor opt economii mondiale au declarat că „principalul nostru obiectiv este promovarea de creștere economică și a numărului de locuri de muncă”, anunță publicația financiară „Financial Times”.
Vezi de ce Vladimir Putin nu a fost prezent la summitul G8
Soluții adaptate la fiecare țară în parte
Totodată, liderii G8 s-au distanțat de ideea că austeritatea reprezintă o soluție generală, indicând că „măsurile potrivite nu sunt la fel pentru fiecare dintre noi”. Comunicatul nu a obligat, însă, pe țările care au capacitatea de a stimula cererea să procedeze astfel.
Faptul că liderii principalelor economii mondiale renunță treptat la o soluție generală și încep să ia în considerare particularitățile pe care criza datoriilor suverane le-a căpătat în fiecare stat în parte este o distincție crucială, deoarece țări ca Spania și Italia se află sub presiune imensă pe piețele de obligațiuni și nu pot, de unele singure, să adopte măsuri de stimulare a propriilor economii. Astfel de măsuri pot fi implementate doar de către țările cu o situație financiară solidă, precum Germania, fie prin stimularea consumului pe piața domestică sau prin transfer de resurse spre periferia zonei euro.
Vezi care sunt lecțiile de economie pe care Germania le predă Europei
Măsuri de stimul economic
David Cameron, premierul Marii Britanii, a declarat după summitul G8 că „importanța acestor întâlniri este că liderii europeni pot să afle op