Prelungirea interdicţiei de a vinde terenuri agricole străinilor după 2014 este o solicitare care nu poate fi realizată, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la o conferinţă privind Politica Agricolă Comună.
"România nu are o astfel de prevedere în tratatul de aderare, iar singura formulă care ar permite prelungirea este modificarea tratatului. Acest proces poate să dureze însă 2-3 ani şi numai dacă instituţiile europene şi toate statele membre sunt de acord. Cred însă că este o solicitare care nu poate fi realizată", a precizat Orban.
Acesta a subliniat că statele care au obţinut această prelungire şi care au aderat în 2004 au avut o astfel de prevedere pentru încă trei ani, inclusă în tratatul de aderare.
Pe de altă parte, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, a subliniat că va susţine o astfel de solicitare a României.
"Sunt dispus să sprijin în consiliul comunitar o solicitare în acest sens", a precizat comisarul european.
Noul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat recent, pentru Agerpres, că a demarat o evaluare a impactului pe care l-ar avea liberalizarea pieţei funciare în anul 2014, atunci când şi persoanele fizice străine vor putea cumpăra pământ în România.
"Trebuie să vedem care va fi impactul acestora asupra producţiei şi productivităţii în România. Deocamdată, nu vreau să mă pronunţ pentru că voi avea şi o discuţie cu comisarul european în acest sens. Tratatul de aderare ne impune ca, după şapte ani, să liberalizăm piaţa şi este foarte clar: nu se poate prelungi această interdicţie după 2014", a precizat Daniel Constantin.
În prezent, străinii - persoane fizice nu pot cumpăra terenuri agricole până în 2013, decât dacă sunt firme cu acţionariat străin, fiind considerate persoane jurid