"Ţepari" şi "bulangii". Aşa sunt catalogaţi şoferii de tir şi comercianţii români care au datorii neplătite în centrele comerciale de la graniţa dintre Grecia şi Bulgaria. În aceste magazine există adevărate liste negre cu românii rău-platnici.
Kresna este o localitate foarte important pentru comerţ din Bulgaria. Se află la numai câţiva kilometri de graniţa cu Grecia de la Kulata. Satul este supranumit "La Bomboane" pentru că de aici comercianţii se pot aproviziona cu bomboane de calitate şi ieftine, măsline şi ulei de măsline produse în Grecia, unele produse fiind chiar mai ieftine decât în ţara de origine. Zeci de magazine micuţe, cu sute de bidoane de ulei de măsline şi măsline te întâmpină la tot pasul. Parcările sunt pline de tiruri şi autocare româneşti cu turişti sau cu şoferi care îşi fac cumpărăturile de aici.
Ca dovadă că zona este frecventată de români, pe marginea drumului sunt afişe şi reclame în limba română. Una dintre ele este la un restaurant "Naomi 2006" care şi-a angajat chiar şi un bucătar român, după cum spune în reclamă.
La unele magazine angajaţii sau chiar patronii vorbesc româna destul de bine. Spre exemplu, supermarketul Europa este destul de frecventat de conaţionalii noştri. Patronul vorbeşte limba română iar zilele trecute l-am întâlnit în timp ce încerca să-şi vândă produsele unui grup de turişti condus de un preot, aflat în excursie către mănăstirile din Grecia. Majoritatea românilor se arătau interesaţi de uleiul de măsline al cărui preţ în acest magazin porneşte de la doi euro pe litru şi ajunge chiar şi la şase euro în cazul uleiului extra virgin sută la sută.
Cine este "Marele Patron"
Cu toate că trec mulţi români prin această zonă, conaţionalii noştri nu au tocmai o imagine foarte bună aici. Dovadă stau afişele puse în vitrina principală aflată în interiorul magazinului şi mai multe copii ale unor c