Zeci de credincioşi gorjeni au participat ieri la slujbă, unde au aprins lumânări şi s-au rugat pentru sănătate. Creştinii ortodocşi i-au sărbătorit ieri, 21 mai pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, iar pentru cei care poartă nume de sfânt, ziua s-a dovedit cu atât mai însemnată.
După ce au aprins lumânări şi s-au închinat, enoriaşii veniţi la Biserica ce poartă hramul sfinţilor Sfinţiilor Împăraţi Constantin şi Elena au ascultat cu mare atenţie Evanghelia şi predica preotului. Unul din simbolurile legate de personalitatea lui Constantin cel Mare este legat de simbolul crucii. Cea mai însemnată realizare a împăratului Constantin a fost Edictul de la Milano (313), prin care creştinismul ajunge să fie recunoscut de stat. Cât de însemnată este ziua de 21 mai, credincioşii gorjeni nu uită. Unii dintre ei au spus chiar că este de datoria unui popor întreg să îi cinstească pe Sfinţii Împăraţi. Motiv de distracţie au avut ieri sărbătoriţii zilei, care au marcat onomastica. La nivelul judeţului Gorj, sărbătoriţii zilei de 21 mai au fost în număr de peste 40 de mii. Ponderea o dau femeile, răsfăţatele zilei, pentru că aproximativ 22 de mii de persoane poartă numele Elena. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj, „prenumele Elena este purtat de 22. 118 de femei, urmate de alte 2.500 botezate Ileana, Constanţa, în cazul a 808 persoane. Derivate precum Eleonara, este purtat de 1.400 de persoane iar Ilina, a fost preferat în cazul a 250 de femei. Numele Constantin apare în cazul a 19.322 de persoane, în timp ce mai frecvente ca derivate apar numele Costel şi Costinel”, a subliniat Doinel Popescu, director Direcţia Judeţeană pentru Statistică Gorj.
Zeci de credincioşi gorjeni au participat ieri la slujbă, unde au aprins lumânări şi s-au rugat pentru sănătate. Creştinii ortodocşi i-au sărbătorit ieri, 21 mai pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, iar pen