Botulismul este o afectiune care isi face simtita prezenta la nivel muscular, actionand prin sistemul nervos si cauzand, in cazuri extreme, daca nu este tratat la timp, paralizia anumitor grupe de muschi.
Aceasta este declansata, dupa cum spune dr. Bogdan Macadon pentru Ziare.com, de catre o toxina bacteriana numita Clostridium botulinum. Exista 3 tipuri de botulism: cel al sugarilor (cand bacteria ajunge in intestinul micutilor, inclusiv de la mama), cel alimentar (cand persoana in cauza consuma hrana infestata) si botulismul de plaga (atunci cand exista rani deshise la care sa ajunga bacteria).
Aceasta toxina este considerata letala, fiind printre cele mai periculoase substante, un singur gram putand sa omoare aproximativ un milion de oameni. Nervii sunt paralizati si nu se mai pot contracta, iar cum prin bataile inimii este sustinut intregul organism, este usor de inteles ca incetarea acestora duce la moarte.
Bacteria Clostridium botulinum este considerata ca fiind una anaeroba, asa ca traieste in medii fara oxigen, cum ar fi mancarea pastrata acasa in diverse pungi.
Simptomele botulismului:
- vedere incetosata, ameteala, sentimentul ca incaperea se invarte cu tine;
- capacitatea de a vorbi scade, parand ca gura este pe jumatate amortita atunci cand incerci sa rostesti cuvintele;
- gura uscata si greutate in a inghiti alimentele consumate;
- dereglari la nivelul sistemului digestiv, cum ar fi constipatia;
- reflexe mai scazute;
- sugarii care au botulism incep sa doarma mai mult, sa fie letargici, sa nu mai vrea sa se hraneasca si sa nu se miste prea mult in patut, desi inainte erau energici. De asemenea, si la ei apare constipatia.
- acestea sunt simptomele care apar primele, dar si cele mai usoare, survenite ca urmare a paralizarii u