La un an de la ieşirea din recesiunea determinată de primul val al crizei, România a reintrat (tehnic) din nou în recesiune. Iar perspectivele nu sunt deloc roze: pentru 2012, într-un scenariu optimist economia internă ar putea să crească cu 0,75%; într-un scenariu negativ, PIB-ul s-ar putea contracta cu 0,5%.
Săptămâna trecută Institutul Naţional de Statistică a comunicat datele preliminare cu privire la evoluţia economiei în primul trimestru din 2012. Primele estimări arată că PIB-ul s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv în T1, cu 0,1% q/q. Chiar dacă raportat la primul trimestru din 2011 economia a consemnat un avans de 0,8%, putem spune că de ceva timp, în România nu mai avem nici un an fără o recesiune, cât de mică ar fi ea.
Estimările preliminare cu privire la evoluţia economiei interne în primele luni ale anului curent nu trebuie să surprindă. După un debut favorabil (în ianuarie economia a fost pe plus), indicatorii macroeconomici s-au deteriorat (per ansamblu) în februarie şi mai ales în martie.
Află de pe Forbes.ro care sunt elementele are indicau faptul că economia românească va "îngheţa" în 2012
Ce ne spun datele Institutului Naţional de Statisctică
În primul rând, reintrarea economiei în recesiune reflectă involuţia fluxurilor investiţionale: România continuă să fie ocolită de investitorii străini, iar capitalul autohton nu are nici forţa financiară şi nici capacitate (know-how) pentru a investi.
Mai mult, reintensificarea factorilor de risc din Zona Euro şi riscurile politice din plan intern, se reflectă deja în ieşiri de capital din economie – scenariu susţinut şi de deprecierea continuă a monedei naţionale (leul a atins minim după minim în raport cu moneda unică europeană).
Află pe Forbes.ro cum se vedea economia românească din Londra, Paris şi Zurich înainte de reizbucnir