Presiunea de a trece un test, anxietatea de dinaintea sau din timpul acestuia provoacă de multe ori o panică atât de puternică încât toate informaţiile memorate pur şi simplu ţi se şterg din minte.
Simţi cum îţi transpiră palmele, inima îţi bate mai repede, ai impresia că mintea ţi-e golită de tot ce ai învăţat, nu ai stare sau, dimpotrivă, eşti parcă paralizat. Sunt câteva dintre stările pe care le experimentăm înaintea unui examen, indiferent că este vorba de un test la şcoală, la facultate, la locul de muncă sau în alt context. Starea aceasta de anxietate este normală până la un punct, susţin psihologii. De multe ori, presiunea unui test presupune o stare generală de oboseală, de îngrijorare, de teamă că rezultatul nu va fi pe măsura efortului, aşa că tendinţa este de a lucra mai mult, de a încerca să recapitulezi până în ultimul moment. La acest moment, stresul lucrează încă în avantajul celui examinat însă atunci când stresul devine prea mare, efectul este contrar aşteptărilor.
Consecinţe: anxietate şi depresie
„Cel mai stresant examen pentru mine a fost cel de admitere la facultate. Pe vremea aceea se dădeau examene serioase, erau 17 pe un loc. Învăţam de dimineaţă până seara, deşi mereu am avut note bune. Eram foarte stresată pentru că îmi doream foarte mult să intru la acel profil. În noaptea de dinaintea examenului nu am reuşit să adorm decât foarte târziu.
Dimineaţa nu am mai auzit ceasul, aşa că am plecat într-o panică de nedescris. Am greşit drumul către facultate, deşi îl ştiam. Am ajuns pe ultima sută de metri, gâfâind. Când ne-au dat subiectele, am simţit că-mi fuge pământul de sub picioare. Nu puteam să-mi amintesc nimic, nimic! Abia după aproape două ore în care am desenat pe ciornă, au reînceput să-mi revină în minte informaţiile. După examen am dormit două zile. De atunci trăiesc acelaşi sentiment de panică la fiec