Dintre scenariile propuse în Proiectul ReTInA, s-a detaşat cel de realizare a unei uzine de cogenerare de căldură şi electricitate din combustibili regenerabili.
Un proiect european de schimb de expertiză şi bune practici a dus la conturarea soluţiei optime pentru încălzirea celor 82.000 de apartamente din Galaţi racordate la sistemul centralizat. Primăria Galaţi a organizat conferinţa finală a proiectului ReTInA - „Revitalizarea zonelor industriale tradiţionale din Sud-Estul Europei", finanţat în cadrul Programului Operaţional de Cooperare Transnaţională Sud-Estul Europei.
Potrivit primarului Dumitru Nicolae, proiectul a urmărit dezvoltarea în comun, prin schimb de bune practici şi expertiză între parteneri, a unei metode inovative pentru revitalizarea zonelor industriale dezafectate. În prima etapă, partenerii au identificat terenurile industriale dezafectate şi au selectat locaţia-pilot pentru elaborarea studiilor de caz regionale. Municipiul Galaţi a stabilit ca zonă - pilot cea a fostului depozit municipal de deşeuri de la Tirighina. Planul de revitalizare elaborat de municipalitatea gălăţeană a inclus patru scenarii posibile: crearea unui parc fotovoltaic, captarea şi utilizarea biogazului, recuperarea şi valorificarea materialelor refolosibile şi incinerarea deşeurilor pentru producerea de energie.
„Pe parcursul implementării proiectului, mai multe companii şi instituţii şi-au manifestat interesul ca potenţiali investitori. Cea mai apropiată de concretizare e soluţia suedezilor de la Usitall AB, companie deţinută de către municipalitatea Linköping, cu experienţă şi cunoştinţe în dezvoltarea şi operarea uzinelor de căldură şi electricitate de ultimă generaţie bazate pe surse de energie regenerabilă", a declarat primarul Dumitru Nicolae. Edilul a precizat că în aprilie părţile au convenit, în prezenţa Excelenţei Sale Anders Bengtcén, ambas