La nivel mondial exista un trend prin care statul impune companiilor din energie o suprataxare sau o crestere a redeventelor, iar politicienii romani au preluat aceste masuri “copy-paste”, fara sa realizeze ca astfel de initiative vor conduce la o alterare a economiei, sunt de parere consultantii fiscali si economistii prezenti in cadrul Intalnirilor Wall-Street.ro.
Invitati au fost Bogdan Glavan, profesor de economie la Universitatea Romano-Americana, Cristian Paun, profesor de finante la Academia de Studii Economice, Alexander Milcev, Partener Taxe in cadrul Ernst & Young, Mihaela Mitroi, Partener Taxe PricewaterhouseCoopers (PwC) si Dan Schwartz, Managing Partner in cadrul firmei de consultanta RSMScot, care au dezbatut cele mai noi propuneri de crestere a taxelor venite de la actualul si, probabil, viitorul guvern, in contextul in care vineri a fost Ziua Libertatii Fiscale.
Economistii si consultantii fiscali considera ca suprataxarea companiilor petroliere este doar un prim pas, iar in viitor este posibil sa asistam la noi propuneri de impozitare excesiva a bancilor sau de stabilire a unui pret fix la pompa pentru benzina si motorina.
Petrom a inregistrat anul trecut un profit record de 887 milioane euro, in urcare cu 72% fata de 2010, in conditiile in care vanzarile s-au ridicat la 5,3 miliarde euro. In primul trimestru din 2012, Petrom a raportat un profit de 381 milioane euro, reprezentand 43% din rezultatul inregistrat anul trecut.
Economistii prezenti la Intalnirile Wall-Street.ro spun ca orice monopol (Petrom are monopol pe rezervele de petrol ale Romaniei – n.r.) nu poate cere oricat pietei, asa cum Britney Spears, care are monopol pe vocea sa, nu poate solicita pentru un bilet la concertul ei un milion de euro, pentru ca intotdeauna se vor gasi bunuri substituibile. Citeste in continuare opiniile specialistilor despre suprata