"UE va aplica de anul viitor un mecanism general de luptă anticorupţie astfel că nu e înţelept ca pentru România să existe şi actualul mecanism de monitorizare pe justiţie", a declarat luni după amiază, la Bruxelles, noul ministru al justiţie, Titus Corlăţean după ce a avut o întâlnire cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, responsabil cu Mecanismul pentru Cooperare şi Verificare (MCV) aplicat României şi Bulgariei.
„Anul viitor va fi o primă raportare şi implementare a unui instrument general de luptă anticorupţie la nivelul UE, aplicat de fiecare stat membru în parte. Aplicarea a două mecanimse similare pe fond, dar diferite pentru un stat membru cum este România nu cred că este o chestiune înţeleaptă", a precizat Corlăţean. El a mai precizat că a discutat cu experţii UE despre „o formă mai bine definită, redefinită" pe MCV pentru că, susţine ministrul justiţiei "obiectivele nu nu mai pot fi aceleaşi timp de cinci ani de zile. România a progresat", a spus Corlăţean.
El a mai spus că a cerut ca raportul din vara acestui an să fie unul obiectiv şi să ia în considerare şi să confirme „progresele obiective" ale sistemului judiciar românesc.
Corlăţean a mai precizat că eforturile viitoare trebuie să cont de faptul că obiectivele pe care România le are de îndeplinit nu mai pot fi aceleaşi timp de cinci ani de zile.
Corlăţean s-a întâlnit astăzi cu Viviane Reding, vice-preşedinte al Comisiei Europene, Comisar european pentru justiţie, drepturi fundamentale si cetăţenie, cu Catherine Day, secretar General al Comisiei Europene şi cu Stefano Manservisi, director general DG Afaceri Interne.
Autorităţile de la Bruxelles au aflat şi pe 8 martie priorităţile pe justiţie ale Guvernului MRU al României, atunci când ministrul de externe în cabinetului Ungureanu, Cristian Diaconescu, a fost şi el la Catherine Day. A ieşit avansâ