În loc să fie muzeu naţional, obiectiv turistic de însemnătate internaţională în administrarea Academiei Române, casa Coandă din Bucureşti a încăput pe mâna samsarilor imobiliari şi a fost vândută cu fals în acte, ascunzându-se faptul că este monument istoric.
Citiţi şi: Secrete şocante. Cum îşi bate joc România de „tezaurul Henri Coandă”
Cum s-a putut ajunge aici?
Generalul Constantin Coandă, tatăl savantului român Henri Coandă, a fost prim-ministru al României, în anul 1918. Deloc surprinzător, reşedinţa familiei Coandă este un impozant imobil din centrul Capitalei – pe Bulevardul Lascăr Catargiu, în apropierea Pieţei Romane.
În 1969, încă din timpul vieţii academicianului Henri Coandă, familia Coandă a donat această avere imobiliară statului român, mai precis Academiei Române, cu singura condiţie să nu fie înstrăinată, ci amenajată ca muzeu Henri Coandă & Constantin Coandă.
Ceea ce s-a şi întâmplat, într-o primă fază, astfel că, în ultimii trei ani ai vieţii, revenit în ţară, Henri Coandă a locuit în partea din casa părintească ce nu fusese, încă, amenajată ca muzeu.
Henri Coandă a murit în 1972, iar cinci ani mai târziu Academia a fost deposedată de Casa Coandă de statul comunist. Toate obiectele aflate, în 1977, în Muzeul (de atunci) „Henri Coandă” au fost transferate la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida, unde au rămas depozitate – nefiind expuse, nici în ziua de azi, din cauza lipsei de spaţiu. Este vorba de brevete, machete, tablouri, medalii, diplome, fotografii, scrisori etc.
Casa Coandă a devenit sediu de ambasadă – mai întâi a Thailandei şi apoi a Algerului.După 1990, Academia a încercat să recupereze o parte din Casa Coandă (etajul), însă a pierdut procesele cu RAAPPS, proprietarul de atunci. Apoi, imobilul a fost dat pe mâna unui samsar care a reuşit să îl vândă, cu fals în acte.
@