Avocado / Foto: Thinkstock Avocado este o sursă importantă de antioxidanţi, care protejează celulele corpului de efectele provocate de radicalii liberi. Se ştie că radicalii liberi sunt implicaţi în declanşarea bolilor cardiovasculare, a anumitor forme de cancer şi a altor afecţiuni asociate îmbătrânirii (boala Parkinson, maladia Alzheimer etc.).
În plus, persoanele care mănâncă frecvent avocado beneficiază de o capacitate mai mare de absorbţie a carotenoidelor, antioxidanţi care sunt solubili doar în grăsimi. Nutriţioniştii recomandă avocado pentru gustul plăcut, aspectul cremos, pentru conţinutul important de fibre alimentare – solubile, dar mai ales insolubile –, ceea ce conferă multiple avantaje: îmbunătăţirea tranzitului intestinal, reducerea riscului de cancer de colon şi o senzaţie rapidă de saţietate.
Lipidele din avocado reprezintă o sursă de acizi graşi mononesaturaţi, în principal de acid oleic, care nu se depun pe artere, contribuind la buna funcţionare a sistemului cardiovascular. Un studiu recent demonstrează că înlocuirea unei părţi dintre grăsimile folosite în mod curent în alimentaţie cu avocado, pentru o perioadă de aproximativ trei săptămâni, are ca efect reducerea lipidelor din sânge, fără a scădea totuşi concentraţia de colesterol bun (HDL).
Şi să mai reţinem că aztecii numeau arborele de avocado "arborele cu testicule". De altfel, aztecii erau convinşi că trebuie să mănânce avocado pentru a avea energie şi apetit sexual. Uleiul de avocado este folosit în produse cosmetice, cu scopul de a revigora pielea.
Valoarea nutriţională
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi subliniază faptul că avocado este foarte bogat în grăsimi, în comparaţie cu alte fructe sau legume. Nu întâmplător avocado a fost botezat "unt vegetal". De altfel, misionarii spanioli interziceau consumul de avocado în timpul postului. Dar tocmai din ca