Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul iniţiat de liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu pentru introducerea votului uninominal majoritar. Varianta finală, care va fi suspusă mâine votului plenului, prevede, de asemenea, eliminarea pragului electoral de 5% necesar pentru accederea unui partid în Parlament. Sursa: EVZ
În comisia juridică s-au înregistrat 14 voturi pentru, 5 contra şi o abţinere, astfel că proiectul va fi trimis mâine la plen pentru votul final, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională. Majoritatea USL a impus, cu o rezistenţă inutilă din partea PDL, eliminarea pragului electoral de 5% pentru formaţiunile politice care vor să acceadă în Parlament. Unul dintre principalii beneficiari ai eliminării pargului va fi UNPR, care a şi negociat această modificare a legii electorale în schimbul sprijinului parlamentar acordat guvernului Ponta.
În plus, pentru a îmblânzi UDMR, care ameninţa că va contesta legea la Curtea Constituţională, s-a introdus o prevedere conform căreia, în judeţele unde există o minoritate etnică de peste 7%, conform recensământului, aceasta să aibă un reprezentant în Parlament chiar dacă nu reuşeşte să câştige un colegiu uninominal. UDMR ar urma să câştige astfel în jur de 4-5 parlamentari faţă de situaţia actuală. De asemenea, în urma unui amendament al deputatului PSD Valeriu Zgonea, s-a decis că, în ciuda modificărilor constatate de ultimul recensământ în ceea ce priveşte dinamica populaţiei, colegiile uninominale nu vor fi redesenate, ci vor rămâne aceleaşi ca în 2008.
Propunerea PDL de reducere la 300 a numărului de parlamentari a fost respinsă. De altfel, proiectul iniţiat de Ponta şi Antonescu a conţinut iniţial o propunere similară, dar aceasta a fost eliminată la Senat cu acordul inţiatorilor, care s-au temut că altfel aleşii ar putea refuza să voteze legea.
Strict legat de uninomin