Spectrul problemelor de finanțare planează, din nou, asupra sistemului bancar european. Chiar și după ce Banca Centrală Europeană a injectat mai mult de 1.000 de miliarde de euro sub forma de operațiuni de refinanțare pe termen scurt, băncile europene rămân vulnerabile față de perspectiva unei panici bancare în țările puternic afectate de criză.
Această posibilitate a fost readusă în atenția generală săptămâna trecută când clienții au retras peste 700 de milioane de euro din băncile grecești într-o singură zi. Această fugă a depozitelor bancare, răspuns la creșterea șanselor ca Grecia să părăsească zona euro, reprezintă o escaladare dramatică a unui proces constant de retrageri și transfer de capital din sistemul bancar grecesc din ultimii doi-trei ani, anunță publicația financiară „Wall Street Journal”.
Citește de ce Banca Centrală Europeană este considerată singura soluție viabilă pentru criza datoriilor suverane
Nou tip de criză de lichidități
Decidenții politici, investitorii și analiștii economici sunt din ce în ce mai îngrijorați și de faptul că Grecia s-ar putea să nu fie excepția ci regula pentru periferia zonei euro, astfel de crize putând afecta și alte sisteme bancare. În acest caz, decidenții politici și oficialii băncilor centrale vor trebui să intervină din nou.
În cazul în care Grecia va părăsi zona euro, clienții băncilor grecești vor avea, mai mult ca sigur, interdicție de a-și transfera banii în afara țării. Acest lucru i-ar putea face pe clienții din alte țări afectate de criză, precum cei din Spania și Portugalia, să se gândească „dacă s-a întâmplat în Grecia se va întâmpla și aici”, consideră Philippe Bodereau, șef al departamentului de cercetare pe piața creditelor la PIMCO.
Citește și despre soluția propusă de Jean-Claude Trichet, fostul președinte al BCE
Aceștia s-ar năpusti să-și tr