Liderii Franței și Germaniei se vor întâlni în această săptămână pentru a întocmi un plan de redresare a zonei euro după ce summitul G8 a dezvăluit neînțelegerile cu privire la strategia de soluționare a crizei. Neînţelegeri care au dus Grecia cu câțiva pași mai aproape de ieșirea din zona euro şi la majorarea deficitului bugetar al Spaniei.
Wolfgang Schauble, ministrul de Finanțe al Germaniei, va discuta, astăzi, cu omologul său francez Pierre Moscovici situația monedei unice în cadrul unei întâlniri care anticipează summitul liderilor UE din 23 mai. La rândul lor, după trei întâlniri care au avut loc săptămâna trecută, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, și Francois Hollande, președintele Franței, vor încerca să găsească un compromis între măsurile de stimulare economică, propuse de Franța și insistența pe disciplină fiscală a Germaniei, anunță agenția de știri Bloomberg.
Citește mai multe despre discuțiile despre criza datoriilor suverane care au avut loc în cadrul summitului G8
„Suntem bucuroși că Franța dorește să ofere noi inițiative în urma alegerii noii administrații”, a declarat Schauble în cadrul unui interviu acordat ieri publicației „Bild am Sonntag”. „Guvernul Germaniei este dispus să negocieze orice măsură”, a declarat ministrul german, deși acesta a avut grijă să excludă măsurile care ar putea crește datoria publică a țărilor europene.
Grecia trebuie să rămână în euro
În cadrul summitului de la sfârșitul săptămânii trecute, liderii G8 au îndemnat Grecia să rămână în cadrul zonei euro, sondajele electorale din această țară arătând o egalitate între partidele pro și contra condițiilor de austeritate incluse în fondul de asistență financiară pentru Grecia.
Pe lângă noul scrutin parlamentar grecesc, programat pentru 17 iunie, îngrijorările cu privire la viitorul zonei euro au fost alimentate și de re