Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, astăzi, modificarea legii electorale în sensul introducerii votului uninominal într-un singut tur.
Potrivit proiectului de lege, candidaţii care întrunesc cel mai mare număr de voturi într-un colegiu devin parlamentari. Alegerile se desfăşoară într-un singur tur de scrutin. Proiectul a fost iniţiat de liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu. Proiectul prevede şi eliminarea pragului electoral.
Decizia finală privind votul uninominal urmează să fie luată mâine de plenul Camerei Deputaţilor.
Liderii PSD şi PNL îşi doresc aprobarea acestui proiect, bazându-se pe calcule potrivit cărora USL, care are în jur de 50% în sondajele de opinie, va obţine mai mult de jumătate de mandate. Experienţa ţărilor care au sistem uninominal pur, cum ar fi Anglia sau Franţa, arată că prima forţă politică este avantajată de acest sistem. Motivul: 80% din alegători votează politic, şi nu în funcţie de candidat, astfel încât o formaţiune aflată pe primul loc este favorită la câştigarea tuturor colegiilor.
Astfel, la alegerile parlamentare din Marea Britanie din 2010, Partidul Conservator a obţinut 36% din voturi, dar a câştigat 47% din mandatele parlamentare.
În schimb, noul sistem este total dezavantajos pentru partidele care au un scor între 15 şi 20%, cum sunt PDL şi Partidul Poporului. La aceleaşi alegeri din Marea Britanie, Partidul Liberal Democrat a obţinut 23% din voturi, dar a obţinut doar 8,7% din mandate.
Controverse procedurale
În paralel cu proiectul USL, comisia pentru codul electoral, condusă de Sulfina Barbu (PDL) a avansat un proiect potrivit căruia jumătate din parlamentari sunt aleşi în colegii, iar jumătate sunt aleşi pe o listă la nivel naţional. O astfel de lege ar fi permis PDL, partid cotat cu 17% în sondajele de opinie, să obţină un număr de mandate direct proporţional cu numărul