Un asteroid poartă numele ţării noastre, ca urmare a deciziei Uniunii Astronomice Internaţionale. Cu un diametru de aproximativ 2-3 kilometri, obiectul ceresc se află între planetele Marte şi Jupiter şi se învârte în jurul Soarelui în 1.123 de zile, a anunţat Agenţia Spaţială Română (ROSA).
Pe data de 6 mai 2012, Uniunea Astronomică Internaţională (UAI) a listat pentru prima dată asteroidul cu numele de România în numărul 71497 al „Minor Planet Circular". Decizia a fost luată ca urmare a propunerii a doi oameni de ştiinţă - românul Mirel Birlan, care lucrează la Observatorul din Paris şi americanul Richard Binzel de la MIT (Massachusetts Institute of Technology).
„Este un lucru extraordinar ca UAI a acceptat denumirea România pentru asteroidul cu numărul 7986. România a fost unul dintre membrii fondatori ai UAI, iar romanii îşi pot întoarce acum ochii spre cer gândindu-se că o mică Românie se află pe bolta cerească. Sper ca astronomia şi studiul spaţiului să capete dimensiuni importante în cercetarea românească", a declarat Mirel Birlan.
Denumit oficial (7986) Romania = 1981 EG15, asteroidul a fost descoperit pe 1 martie 1981 de către astronomul S.J. Bus la Observatorul din Siding Spring, în cadrul unui studiu asupra asteroizilor. Obiectul ceresc face parte din centura principală de asteroizi, o regiune din Sistemul Solar aflată între planetele Marte şi Jupiter şi care adăposteşte numeroase corpuri cereşti precum asteroizi şi planete pitice.
Cu un diametru de aproximativ 2-3 kilometri, asteroidul România face o rotaţie completă în jurul Soarelui într-un interval de timp de 1123 de zile. Când se apropie cel mai mult de Pământ se află la o distanţă de 0.83 unităţi astronomice (124.166.340 de kilometri). Asteroidul are o orbită eliptică stabilă şi foarte bine cunoscută, astfel că nu prezintă un pericol pentru Terra.
Denumirea asteroidului es