Premierul Victor Ponta a declarat recent ca vrea sa reduca numarul de taxe inutile, care duc la birocratie si coruptie. DailyBusiness.ro a stat de vorba cu specialisti din domeniu pentru a vedea ce taxe ar putea fi eliminate sau reduse.
Principalele taxe la care s-a facut referire sunt CAS-ul si impozitarea veniturilor in trepte.
"Actualul prim-ministru a vehiculat doua idei: reducerea CAS cu 5 puncte procentuale si impozitarea in 3 trepte, 16% pentru firmele cu venituri medii si mari si 12% si 8% pentru firmele cu venituri mici, fara sa specifice ce inseamna venituri medii sau mici", a spus Claudia Stanciu, partner accounting/tax TPA Horwath Romania.
Conform acesteia, reducerea CAS la angajator cu 5 pp, normal ca ar avea un impact pozitiv pentru mediul de afaceri si pentru economie in general, indiferent de gradul in care reducerea aceasta se transfera in salariul net sau ramane in profitul companiei. Dar nu stim in ce masura e sustenabila, fiindca pe termen scurt afecteaza bugetul si asa sarac al Casei de Pensii.
Referitor la impozitarea progresiva, oficialii TPA Horwath sunt de parere ca singurul element pozitiv in propunerea facuta de noul prim-ministru este mentinerea impozitului maxim la o cota de 16%, insa, impactul asupra economiei nu este neaparat unul pozitiv, rata de 16% fiind si asa destul de mica comparativ cu alte tari. De asemenea, trebuie vazut ce impact va avea pe termen scurt asupra deficitului bugetar.
Claudia Stanciu, TPA Horwath Romania"Pentru ca ambele masuri sa fie sustenabile, adica sa afecteze cat mai putin bugetele respective si sa produca efecte favorabile asupra cresterii economice, este foarte important sa se ia masuri pentru largirea bazei de impozitare. Iar acest lucru se poate realiza prin trecerea cat mai multor activitati din economia subterana in economia reala. Este nevoie in