Consiliul Superior al Magistraturii urmeaza sa adopte marti un "Ghid privind relatia dintre sistemul judiciar din Romania si mass-media" care contine numeroase prevederi ce ingreuneaza accesul jurnalistilor la informatii si afecteaza transparenta actului de justitie.
Principala preocupare a autorilor acestui document stufos pare mai degraba aceea de a tine deoparte jurnalistii decat de a facilita accesul la informatie.
Practic, toata informatia este concentrata in mainile purtatorului de cuvant.
"Nu este permis personalului auxiliar de specialitate si personalului conex al instantelor judecatoresti si al parchetelor sa furnizeze informatii privind cauzele deduse judecatii sau instrumentate de parchet, aceste persoane avand obligatia sa indrume solicitatii catre structurile de comunicare", se arata in prima parte a documentului.
Ghidul nu prevede ce sanctiuni ii asteapta pe aceia care nu respecta obligatia de mai sus, dar dezvaluie lucruri interesante despre disponibilitatea purtatorului de cuvant de a oferi informatiile solicitate. Mai precis, "persoanele din cadrul structurilor de comunicare" trebuie sa fie disponibile in orice situatie "in timpul orelor de program".
Apoi se precizeaza cu larghete:
"In situatii exceptionale, purtatorilor de cuvat li se pot solicita informatii si in afara orelor de program."
Jurnalistii au, deci, dreptul sa telefoneze si dupa orele 17.00, tot asa cum Ghidul lasa purtatorului de cuvant libertatea sa nu poata fi gasit la telefon.
Ghidul care va fi votat marti in plenul CSM vorbeste despre institutia acreditarii reprezentantilor mass-media, ceea ce suna bine. Atunci cand arata insa ce presupune acreditare, jurnalistii constata ca au obtinut nimic:
"Acreditarea presupune comunicarea catre institutiile mass-media/reprezentantilor acestora, i