Sfintii imparati Constantin si Elena Credinciosii ortodocsi sarbatoresc astazi una din cele mai importante sarbatori de peste an. In aceasta zi, crestinii ii sarbatoresc pe Sfintii Imparati Constantin si Elena, considerati a fi cei care au dat adevarata libertate crestinilor. Numele celor doi au fost pastrate dar au mai aparut si diverse variante. Printre acestea amintim: Constanta, Constantina, Costa, Costel, Costica, Costin sau Ela, Eleonora, Helena, Ileana sau Lenuta.
Constantin cel Mare, fiul imparatului roman Constantiu Chlor, a fost una din cele mai marcante figuri din istoria crestinismului. Constantin a urcat pe tron in anul 306, intr-o perioada in care multi cezari isi disputau intaietatea. Si pentru ca avea parte des de conflicte militare sau politice, s-a luptat cu multi adversari, si in toate luptele sale a purtat biruinta.
In anul 312, in ajunul bataliei din 28 octombrie, in care s-a confruntat cu imparatul Maxentiu, la Pons Milvius, a vazut pe cer, ziua, deasupra soarelui, o cruce luminoasa pe care scria "In hoc signo vinces" (prin acest semn vei invinge - n.r.). In noaptea dinaintea luptei, lui Constantin i s-a aratat in vis chiar Iisus Hristos, care i-a cerut sa puna Sfanta Cruce pe steagurile armatei sale, ca semn protector. Si cum a doua zi minunea s-a produs, armata lui Constantin, de doar 20.000 soldati, a invins mult mai numeroasa ostire inamica. Imparatul a marturisit ca semnele care i s-au aratat l-au facut sa treaca de partea crestinilor. Istoria mai arata ca la scurt timp dupa batalie, in ianuarie 313, Constantin cel Mare da Edictul de la Milano, prin care crestinismul devine religie permisa, sfatuindu-i pe romani sa adopte aceasta credinta. Cu toate acestea, Constantin nu a declarat crestinismul ca religie de stat, acest lucru facandu-l mai tarziu, in anul 380, imparatul Teodosie cel Mare. Nu numai Constantin a