Romania de azi s-a schimbat profund fata de Romania de ieri. Chiar daca pare un cliseu, acest lucru este in totalitate adevarat. Si, surprinzator, Romania s-a modificat si in ceea ce priveste ierarhia salariala. Astfel, orasele in care se castiga acum cele mai mari salarii nu erau in top in urma cu catva ani.
Despre ce este vorba? Econtext va prezinta topul judetelor cu cele mai mari salarii in anul 1991. Si comparam cu topul judetelor dupa salarii din anul 2011. In ce judete se castiga cel mai mult/putin in anul 1991 si unde se castiga acum. In ambele topuri este vorba despre salariul mediu net. Cum au evoluat salariile din 1991 si pana in anul 2011!
Si, dupa cum spuneam adineaori, vom vedea suprize uriase. De exemplu, de cativa ani, Bucurestiul este pe prima pozitie in topul cu cele mai ridicate salarii. Dar acest lucru nu se intampla in anii de dupa Revolutie. Mai mult, Capitala nu era nici macar in top zece! Si nu este singurul exemplu, multe judete au decazut la nivel salarial in ultimii douazeci de ani, pe cand altele au cunoscut un avans exceptional.
Sectoare economice
Pratic, la nivel salarial, observam ca Romania s-a trasformat dintr-o tara industriala intr-una financiara. Cu alte cuvinte, in anii ’90, cele mai mari salarii erau platite in zona industriei, in special in industria grea (minerit, energie). Acum, cei mai multi bani ii castiga cei care activeaza in zona serviciilor, in special in serviciile financiare (banci, leasing, asigurari, etc.). Iar aceasta structura se pliaza si pe geografia Romaniei. Astfel, in anii ’90, zonele industriale erau pe primele locuri la salarii, dar aceasta situatie s-a modificat in prezent.
Topuri
Dupa cum spuneam anterior, industria domina in anii de dupa Revolutie. Judetul Huneoara era in 1991 pe prima pozitie in privinta salariilor. Gorjul si Galatiul veneau pe pozitiile urmatoare, iar