Guvernul vrea să emită în trimestrul al treilea obligaţiuni pe pieţele internaţionale şi să reducă finanţarea de pe piaţa locală, în pofida temerilor generate de speculaţiile privind ieşirea Greciei din zona euro, a declarat pentru Bloomberg Cristian Sporiş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
România a atras în primul trimestru 26 miliarde lei de pe piaţa locală şi îşi menţine intenţia de a plasa până la 2,5 miliarde euro (3,2 miliarde dolari) pe plan internaţional în acest an, în funcţie de condiţiile de pe pieţe, a afirmat oficialul într-un interviu transmis luni de Bloomberg.
"Vrem să avem o prezenţă constantă ca emitent pe pieţele internaţionale. Am spus că vom emite în acest an 2,5 miliarde euro, aşa că vom încerca să plasăm această sumă", a spus Sporiş.
Ministerul Finanţelor a atras în acest an 2,25 miliarde de dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.
Randamentul obligaţiunilor în dolari emise de România, cu randamentul în 2015, au atins pe 23 aprilie pe pieţele secundare un minim de 4,4625%, însă de atunci a urcat şi a închis vineri la 5,119% din cauza ieşirii investitorilor de pe active legate de pieţele emergente pe fondul speculaţiilor privind revenirea Greciei la drahmă.
Costul asigurării datoriilor României cu scadenţa la cinci ani faţă de posibilitatea intrării în default (incapacitate de plată) prin derivate financiare credit-default swap a urcat vineri la 431 puncte de bază, sau 4,31 puncte procentuale, de la un minim de 295 puncte de bază, 2,95 puncte procentuale, înregistrat pe 14 martie.
Leul s-a depreciat din ianuarie cu 2,6% faţă de euro, cea mai abruptă scădere dintre monedele est-europene, potrivit datelor Bloomberg.
Sporiş a mai afirmat, pentru Bloomberg, că România nu este constrânsă să se împrumute de pe pieţele internaţionale, deoarece are rezerve de aproximativ 4 miliarde euro şi