Teritoriul României este, începând de astăzi, apărat parţial sau integral de atacuri cu rachete balistice, după ce NATO a declarat funcţională capacitatea interimară de apărare antirachetă, unul dintre punctele foarte importante de pe agenda summitului de la Chicago. Odată luată decizia politică, scutul a devenit operaţional din punct de vedere militar. Sursa: ReutersSursa: Agerpres
1 /.
Preşedintele României, Traian Băsescu, a explicat că, în faza interimară de funcţionare a scutului antirachetă teritoriul României este protejat fie integral, fie doar jumătatea sa de sud, în funcţie de o ''geometrie variabilă''.
Pentru moment, dintre componentele scutului antirachetă, doar radarul din Turcia este mijloc fix. Rampele de lansare şi rachetele de interceptare- sunt plasate pe două nave de război. În funcţie de poziţia acestor două nave depinde măsura în care scutul acoperă teritoriul României. ''Deci, ceea ce va face siteul de la Deveselu face acum activ când o navă, când două, amplasate în nişte zone din care pot acoperi sud-estul Europei. Pentru România nu tot timpul, doar când sunt două. Când e una e acoperit doar sudul României'', a spus preşedintele.
Promotorii acestei decizii luate la Summitul NATO au fost SUA, România, Spania şi Polonia, ţări pe teritoriul cărora vor fi amplasate componente ale scutului.
În România, aceste componente vor fi funcţionale în 2015. ''În momentul de faţă, NATO nu şi-a atins obiectivul de a proteja toate statele de pe teritoriul Uniunii Europene. Este însă o decizie politică ce vine să garanteze statelor membre NATO că ne ducem la îndeplinire obiectivele. Este un mijloc de apărare a intereselor strategice, dar şi a comunităţilor din ţările membre. Sistemul este defensiv, nu e îndreptat împotriva nimănui'', a precizat Băsescu.
El a adăugat că în 2015, imediat după ce componen