Cu un diametru de aproximativ 2-3 Km, obiectul ceresc se află între planetele Marte și Jupiter și se învârte în jurul Soarelui în 1123 de zile. Cel mai aproape de Pământ ajunge la 0.83 unități astronomice. Asteroidul nu se îndreaptă însă spre România și nici măcare spre Terra, doar că Uniunea Astronomică Internațională a decis să-idea numele țării noastre. Cu un diametru de aproximativ 2-3 Km, obiectul ceresc se află între planetele Marte și Jupiter și se învârte în jurul Soarelui în 1123 de zile. Cel mai aproape de Pământ ajunge la 0.83 unități astronomice. Asteroidul nu se îndreaptă însă spre România și nici măcare spre Terra, doar că Uniunea Astronomică Internațională a decis să-idea numele țării noastre.
Pe data de 6 mai 2012, Uniunea Astronomică Internațională (UAI) a listat pentru prima dată asteroidul cu numele de România în numărul 71497 al „Minor Planet Circular".
Decizia a fost luată ca urmare a propunerii a doi oameni de știință - românul Mirel Birlan, care lucrează la Observatorul din Paris, și americanul Richard Binzel de la MIT (Massachusetts Institute of Technology).
„Este un lucru extraordinar ca UAI a acceptat denumirea România pentru asteroidul cu numărul 7986. România a fost unul dintre membrii fondatori ai UAI, iar romanii își pot
întoarce acum ochii spre cer gândindu-se că o mică Românie se află pe bolta cerească. Sper ca astronomia și studiul spațiului să capete dimensiuni importante în cercetarea românească" spune Mirel Birlan.
Denumit oficial (7986) Romania = 1981 EG15, asteroidul a fost descoperit pe 1 martie 1981 de către astronomul S.J. Bus la Observatorul din Siding Spring, în cadrul unui studiu asupra asteroizilor denumit U.K. Schmidt-Caltech Asteroid Survey. Obiectul ceresc face parte din centura principală de asteroizi, o regiune din Sistemul Solar aflată între planetele Marte și Jupiter și care adăpostește nu