Un profesor universitar din Arad a pierdut trenul pentru că personalul gării a omis să anunţe că s-a schimbat linia. Ceea ce a urmat zugrăveşte perfect condiţia ingrată a celui care respectă regulile.
Că şmecheria şi descurcăreala guvernează România nu mai este un secret pentru nimeni. Principiul „merge şi aşa" pare să fie singura lege pe care românii o respectă cu sfinţenie. Atunci când cineva decide să iasă din acest tipar strâmb, toată lumea râde de el şi-l priveşte ca pe un ciumat.
Asta a păţit un profesor universitar din Arad care a respectat nişte reguli simple. A mers la gară, şi-a cumpărat bilet spre Deva, a citit pe panoul electronic că trenul va pleca de la linia a doua şi s-a dus, cuminte, pe peronul respectiv. A ascultat anunţul din megafoane care anunţa sosirea trenului tot la linia a doua şi a aşteptat. Doar că trenul său a plecat de la linia 1!
Şi-a căutat dreptatea făcând o plângere la un ghişeu, însă angajaţii gării l-au luat peste picior: „Hai, domnule, nu te uiţi şi dumneata prin gară? Te iei după ce scrie pe panou?" El a fost astfel tras pe linia a doua a realităţii româneşti, linia la care aşteaptă puţinii cetăţeni care mai cred în bun-simţ. Care cred că respectul, şi nu şmecheria, înseamnă normalitate. Iar la linia întâi jubilează, călcându-se în picioare, cei care râd zeflemitor atunci când le ceri socoteală pentru dispariţia oricărei urme de normalitate.
O ştire cât un roman
Ziua de marţi a început obişnuit pentru Cristian Măduţa, un profesor universitar în vârstă de 28 de ani, din Arad. Omul se pregătea să meargă la Deva, aşa că a ajuns în gară cu o jumătate de oră înaintea plecării trenului. Şi-a cumpărat bilet şi a aflat că trenul pleacă de la linia 2. Cel puţin, aşa arăta panoul de afişaj, şi tot aşa anunţase şi vocea prin staţie.
„Trebuia să ajung la Deva la o anumită oră. Acest tre