Votul uninominal pur, adoptat de Senat pe 8 mai, a doua zi dupa investirea prim-ministrului Victor Ponta, ar putea schimba mult lucrurile pe scena politica din Romania, in principal in ceea ce priveste modul in care partidele sunt reprezentate in Parlament.
Co-presedintii USL au propus acest sistem de vot, adoptat de Senat, iar dupa ce Camera Deputatilor si-ar da acordul, la randul sau, lucrurile in politica romaneasca s-ar putea schimba.
Principalii castigatori ai votului uninominal par a fi, de departe, PSD si PNL, odata cu formarea Uniunii Social Liberale. Deoarece acest sistem favorizeaza doar castigatorii colegiilor si USL este situata in sondaje in jurul pragului de 50%, sunt si mai mari sanse ca ocupantul primului loc in cat mai multe colegii sa fie un membru USL.
Mai mult, cel mai mare castigator pare a fi PNL, care s-a situat constant in urma PSD, in sondaje si in alegeri, inainte de formarea Uniunii. Astfel, liberalii ar putea sa ramana mult timp langa social democrati, iar la alegerile parlamentare sa-si imparta candidatii echitabil, in functie de imaginea fiecaruia dintre acestia in colegiul sau.
Uninominalul schimba radical scena. Cine e scos din joc (Analiza)
De partea cealalta, de pierdut pierde in primul rand UDMR. Cu toate ca ar castiga aproape sigur toate colegiile in care maghiarii sunt majoritari, in celelalte regiuni este putin probabil sa obtina vreun loc in Parlament. In plus, eliminarea pragului electoral, prin aceasta noua formula de vot, ar aduce UDMR si mai putine locuri, in conditiile unei minoritati maghiare importante, in unele zone.
Reprezentantii UDMR sunt de parere ca adoptarea sistemului de vot uninominal pur ar reprezenta o lipsa de democratie pentru Romania si distorsionarea vointei cetateanului. Totodata, udemeristii sunt decisi sa atace decizia la Curtea Const